Επιχειρήσεις

Συναγερμοί καταστημάτων και άλλες 6 συμβουλές για να περιορίσετε τις κλοπές

Οι κλοπές σε καταστήματα λιανικής πώλησης, ειδικά όταν τα προϊόντα είναι μικρά και μεταφέρονται εύκολα, όπως CD, βιβλία, εσώρουχα και κοσμήματα, έχουν σημειώσει άνοδο τα τελευταία χρόνια. Οι καταστηματάρχες βλέπουν συχνά μεγάλη απώλεια εσόδων από αυτή την πρακτική και δεν γνωρίζουν πώς να την αντιμετωπίσουν. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν λύσεις σε αυτό το πρόβλημα. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο τον έχουν φυσικά οι συναγερμοί καταστημάτων, όμως υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε, ώστε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Συστήματα συναγερμού

Οι συναγερμοί στα καταστήματα είναι μεγάλες στήλες, οι οποίες τοποθετούνται στις πόρτες εξόδου και ανιχνεύουν προϊόντα, στα οποία δεν έχει αφαιρεθεί η ειδική ετικέτα. Αν και συχνά συμβαίνουν και false alarms, αυτό το είδος συναγερμών έχει αποδειχθεί πολύ αποδοτικό, αφού εντοπίζει αμέσως τον κλέφτη που μπήκε ως καταναλωτής και φεύγει χωρίς να έχει πληρώσει.

Κάμερες παρακολούθησης

Ιδανικά, οι συναγερμοί καταστημάτων πρέπει να συνδυάζονται και με κάμερες ασφαλείας, ώστε να υπάρχει πλήρης εποπτεία του μαγαζιού για ύποπτες κινήσεις. Ένα κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, επιπλέον, είναι αποδοτικό και για τις ώρες που δεν λειτουργεί η επιχείρηση.

καμερες παρακολουθησης σε καταστημα

Πολιτική ασφαλείας

Αν και είναι καθαρά ψυχολογική τακτική, έχει αποδειχτεί ότι φέρνει αποτέλεσμα. Διατυπώστε μία σαφή πολιτική ασφαλείας υπενθυμίζοντας στους παραβάτες τη συνεργασία σας με την αστυνομία και τις ποινές που απειλούνται για το αδίκημα της κλοπής. Αν τη βάλετε σε εμφανή σημεία, όπως η πόρτα, τα δοκιμαστήρια και το ταμείο, τότε η απώλεια προϊόντων θα μειωθεί κατά πολύ.

Επαρκές προσωπικό

Μπορεί να είναι μια μεγάλη  δαπάνη στη λειτουργία του καταστήματός σας, όμως το να έχετε αρκετούς υπαλλήλους θα δώσει την αίσθηση ότι ο επίδοξος κλέφτης δεν θα μπορεί να κινηθεί χωρίς να γίνεται αντικείμενο προσοχής από κάποιον υπάλληλο. Παράλληλα, σας προτείνουμε να έχετε κάποιον εργαζόμενο, ο οποίος θα είναι επί της υποδοχής και θα χαιρετάει όποιον μπαίνει. Όταν αυτός που μπήκε χάσει την ανωνυμία του και καταλάβει ότι τον έχουν δει, σε ένα μεγάλο ποσοστό θα αδιαφορήσει για την κλοπή ή απλά θα φοβηθεί.

Οργάνωση καταστήματος

Κρατήστε το μαγαζί σας καθαρό και οργανωμένο. Ένα κατάστημα με ακαταστασία και δεκάδες προϊόντα δεξιά ή αριστερά είναι πολύ ευκολότερο να πέσει θύμα κλοπής από ένα άλλο, στο οποίο υπάρχει τάξη και είναι ξεκάθαρο πού είναι τι.

Καθρέφτες

Ένα άλλο τρικ που δίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την αίσθηση στον πιθανό κλέφτη ότι τυγχάνει προσωπικής προσοχής είναι οι καθρέφτες. Δύσκολα κάποιος θα επιχειρήσει να βάλει κάτι στην τσάντα του, αν νιώθει ότι μπορεί να τον βλέπει ο υπάλληλος ακόμα και από την απέναντι πλευρά λόγω του καθρέφτη.

καθρευτες κασταστημα

Δοκιμαστήρια

Ένας εύκολος τρόπος να κλέψει κάποιος ένα προϊόν είναι μέσα στα δοκιμαστήρια. Γι’ αυτό το λόγο, καλό είναι να περιορίσετε τη χρήση τους. Μπορείτε να τα έχετε κλειδωμένα και να αφήνετε τον πελάτη να μπει μέσα κατόπιν συνεννόησης με τον υπάλληλο. Επίσης, αποτελεσματικό μέτρο θα είναι να μετράει ο υπάλληλος πόσα ακριβώς κομμάτια πήρε μαζί του ο πελάτης πριν μπει στο δοκιμαστήριο.