Τεχνολογία

Aυστηρότεροι κανόνες για τα drone

Όσο αυξάνονται οι ιδιοκτήτες drone τόσο γίνεται πιο κατανοητό πως αρκετοί χειριστές δεν γνωρίζουν τους περιορισμούς και τους κανόνες χρήσης τους. Περιορισμοί οι οποίοι με τον ερχομό του 2017 αυξήθηκαν και νομοθετήθηκαν από αρκετά κράτη σε όλο τον κόσμο μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

Καταρχήν οι πιο σημαντικοί κανόνες είναι πως το μέγιστο ύψος που επιτρέπεται να πετάξει ένα drone είναι τα 121 μέτρα, ο χειριστής πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 3 χλμ από κάποιο αεροδρόμιο και να διατηρεί οπτική επαφή με το αερομοντέλο του σε όλη της διάρκεια της πτήσης.

drones-mesa-psichagogias

Σημαντική σημείωση από το ΦΕΚ είναι ότι απαγορεύεται η πτήση άνωθεν, πλησίον ή εντός στρατιωτικών εγκαταστάσεων και αρχαιολογικών χώρων, ενώ το πιο σημαντικό είναι η απαγόρευση πτήσεων άνωθεν ή πλησίον κατοικημένων περιοχών και κοντά σε χώρους όπως π.χ. μία εκκλησία.

Τέλος μία πολύ σημαντική οδηγία είναι ότι όλες οι πτήσεις πρέπει να είναι ασφαλισμένες για υλικές ζημίες και σωματικές βλάβες προς τρίτους, κάτι που προς το παρόν είναι δύσκολο, αφού δεν γνωρίζουμε να υπάρχει κάποια ασφαλιστική εταιρεία στην χώρα μας που να αναλαμβάνει τέτοιου είδους ασφαλίσεις.

katagrafh-xrisewn-drone

Μετά την 1η Ιανουαρίου 2017, σύμφωνα με τον ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας Επαμεινώνδα Αμωράτη, τμηματάρχη γενικής οργάνωσης και αποτελεσματικής εκμετάλλευσης εναερίου χώρου, η ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), όπως και όλες οι υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας στον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας, «βρέθηκε μπροστά σε ένα πολύ δύσκολο αίνιγμα που έπρεπε να λυθεί», καθώς τα drones, κυρίως τα λεγόμενα πολυκόπτερα, είναι ευρύτατα διαδεδομένα σε όλο τον κόσμο.

Τι ισχύει

Στη δημιουργία του νέου κανονισμού η ΥΠΑ έλαβε υπόψη της, πως τα drones μπορεί να είναι εργαλεία επαγγελματικά ή μέσα ψυχαγωγίας. Στην περίπτωση που χρησιμοποιούνται από τους καταναλωτές για ψυχαγωγικούς σκοπούς, για να βγάλουν φωτογραφίες ή να βιντεοσκοπήσουν την οικογένεια τους και τον εαυτό τους ή βρίσκονται στην κατοχή ενός τουρίστα που θα τα χρησιμοποιήσει για τους άνωθεν ψυχαγωγικούς σκοπούς, ο χειριστής ή κάτοχος του drone δεν χρειάζεται να προβεί σε κάποια ενέργεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να το χρησιμοποιήσει σε απόσταση και ακτίνα 50 μέτρων από το σημείο του τηλεχειρισμού, όπου βρίσκεται, χωρίς να έχει την υποχρέωση να το δηλώσει και στη συνέχεια να καταθέσει τα στοιχεία της διαδρομής του.

epitrepomenoi-xwroi-pthshs-drone

Αυτό αλλάζει όταν η ακτίνα χρήσης είναι πέραν των 50 μέτρων. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τον τμηματάρχη γενικής οργάνωσης και αποτελεσματικής εκμετάλλευσης εναερίου χώρου της ΥΠΑ, υπάρχει διαδικασία. Αυτή γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο και θα υπάρχει ειδικό κομβικό σημείο στο τμήμα της ιστοσελίδας της ΥΠΑ αφιερωμένο στα drones.

Καταγραφή χρήσεων σε site και ηλεκτρονικές εφαρμογές

idioktites-drone

Στην ιστοσελίδα της ΥΠΑ ο καθένας θα μπορεί να ενημερώνεται online και σε πραγματικό χρόνο για όσα αφορούν για να μάθει τα δικαιώματα του και τις υποχρεώσεις του ενώ θα μπορεί να γίνει διαδραστική και ευχερής υποβολή των αιτήσεων ηλεκτρονικά, θα συμπληρώνει κανείς δηλαδή μια απλή φόρμα με τα στοιχεία του drone, τα δικά του στοιχεία και θα μπει σε μια διαδικασία καταγραφής. Ταυτόχρονα καταγραφή θα γίνεται και μέσω φορητών συσκευών αφού ο χρήστης της τεχνολογίας των applications θα έχει την ευχέρεια να καταθέσει τα στοιχεία της διαδρομής του, τύπου σχέδιο πτήσης. Για την όλη διαδικασία δε, γίνεται απλά η καταγραφή ενώ δεν θα υπάρχει κανένα κόστος για τον χρήση ενός drone στον ελληνικό εναέριο χώρο.