Επιχειρήσεις

Επαγγελματικός εξοπλισμός κουζίνας: 5 συμβουλές για υψηλότερη απόδοση

Ένας βασικός παράγοντας επιτυχίας στα καταστήματα μαζικής εστίασης είναι ο επαγγελματικός εξοπλισμός κουζίνας, καθώς αυτός συνδέεται άμεσα όχι μόνο με την ποιότητα των φαγητών αλλά και την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης. Η κουζίνα είναι η καρδιά του μαγαζιού και σε αυτήν πρέπει να λειτουργούν όλα στην εντέλεια. Η απόδοση του εξοπλισμού της κουζίνας και η άψογη συνεργασία όλων των μερών εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους, μόνο μερικές εκ των οποίων είναι η άριστη ποιότητα των συσκευών και η ετοιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού. Υπάρχουν πολλά ακόμη κριτήρια που οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα και τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη από τον επιχειρηματία στο ξεκίνημα και το σχεδιασμό της επιχείρησης.

Διαθέσιμος χώροςεπαγγελματικός χώρος κουζίνας μαγαζιού μαζικής εστίασης

Οι δυνατότητες και οι ανάγκες του χώρου της κουζίνας θα επηρεάσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τον επαγγελματικό εξοπλισμό της κουζίνας. Η ανάλυση του διαθέσιμου χώρου θα φανερώσει πώς μπορεί να οργανωθεί η κουζίνα, ποιες συσκευές μπορούν να τοποθετηθούν και πού, ποια είναι τα σημεία πρόσβασης στην ηλεκτρολογική και την υδραυλική εγκατάσταση και πώς πρέπει να σχεδιαστεί ο χώρος. Με βάση αυτή την μελέτη, θα αποφασιστεί και η διαρρύθμιση και το μέγεθος των συσκευών.

Οργάνωση της επιχείρησηςυπάλληλοι κουζίνας δουλεύουν

Η συνολική οργάνωση της επιχείρησης θα επηρεάσει αναπόφευκτα και τον τρόπο, με τον οποίο θα οργανωθεί η κουζίνα. Για να γίνεται η μέγιστη αξιοποίηση του χρόνου και των πόρων, πρέπει να προτιμηθεί μια διάταξη που να διευκολύνει τη ροή της εργασίας και την κατανομή των καθηκόντων. Η κουζίνα θα πρέπει να έχει άμεση πρόσβαση στην αποθήκη, ενώ η διάταξη του εξοπλισμού θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε η προετοιμασία να ακολουθείται από την εύκολη διανομή των πιάτων, την παράδοση και την παραλαβή.

Κατάλληλος εξοπλισμόςσκοτεινή λήψη γυναίκας που δουλεύει σε κουζίνα εστιατορίου

Ο επαγγελματικός εξοπλισμός κουζίνας δεν είναι ίδιος σε όλα τα είδη καταστημάτων. Σε εστιατόρια με μεγάλη ποικιλία πιάτων, δίνεται μεγάλη σημασία και στην ποικιλία του εξοπλισμού με διαφόρων ειδών φούρνους, εστίες και συσκευές για ειδικές παρασκευές. Αντίθετα, σε εστιατόρια με μαζική παραγωγή, το ζητούμενο είναι το μεγάλο μέγεθος των συσκευών και το εξελιγμένο σύστημα πλυντηρίων, ώστε να πλένονται μεγάλες ποσότητες πιατικών και σκευών. Έτσι, η απόφαση για το είδος της κουζίνας πρέπει να προηγηθεί της αγοράς του απαραίτητου εξοπλισμού.

Ενεργειακή απόδοσηδύο άνδρες μαγειρεύουν για κινέζικο εστιατόριο

Κριτήριο για την επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού, εκτός από το είδος των συσκευών, την παρεχόμενη εγγύηση και την ποιότητα της κατασκευής, αποτελεί και η ενεργειακή απόδοση κάθε μηχανήματος. Έτσι, επιτυγχάνεται μεγαλύτερη αποδοτικότητα με ταυτόχρονη εξοικονόμηση ενέργειας.

Εργασίες καθαρισμούεπαγγελματική μηχανή καφέ

Η βρομιά στην κουζίνα δεν είναι μόνο η άμεσα ορατή, η οποία φυσικά πρέπει να καθαρίζεται άμεσα. Στην άψογη υγιεινή της επαγγελματικής κουζίνας, συμβάλλει ο εξοπλισμός, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα για καθαριότητα και σε μη ορατά μέρη, όπως μέσα στον απορροφητήρα και στις σχισμές των συσκευών. Γι’ αυτό, είναι κομβικής σημασίας όλες οι συσκευές να μπορούν να αποσυναρμολογηθούν εύκολα και με ασφάλεια, για να καθαρίζονται τακτικά.