Τεχνολογία

Επισκευη υπολογιστων: οι 5 συχνοτερες βλαβες που αντιμετωπιζουν οι τεχνικοι

Οι υπολογιστές αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας και ευελπιστούμε ότι δεν θα χαλάσουν ποτέ, αφού μέσα σε αυτούς έχουμε πολύ σημαντικά δεδομένα. Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι υπολογιστές μπορεί να ανταποκριθούν πολλά χρόνια χωρίς να εμφανίσουν κάποια βλάβη, ενώ κάποιοι άλλοι να μας ταλαιπωρούν από τους πρώτους κιόλας μήνες της αγοράς τους. Τα καλά νέα είναι ότι η επισκευή υπολογιστών έχει πλέον προχωρήσει πολύ και τα περισσότερα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα, γρήγορα και οικονομικά χωρίς να χρειαστεί να αγοράσουμε καινούριο κομπιούτερ. Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα, μόλις αυτό συμβεί, ώστε να μην πανικοβληθούμε και να ξέρουμε τι να περιμένουμε. Αυτές είναι, λοιπόν, οι 5 βασικότερες βλάβες που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τεχνικοί της επισκευής υπολογιστών.

Μαύρη οθόνη

Όταν ανοίγουμε τον υπολογιστή και η οθόνη είναι μαύρη, είναι πολύ πιθανό να έχει κάποιο πρόβλημα η οθόνη. Αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε αν ακούμε ότι το κομπιούτερ κάνει όλους τους συνήθεις ήχους της λειτουργίας του, όμως δε βλέπουμε εικόνα. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις η μαύρη οθόνη συνδέεται με πιο σύνθετες βλάβες, όπως τη μνήμη RAM, τον επεξεργαστή ή την κάρτα γραφικών.

επισκευή υπολογιστώνBootloop

Η επαναλαμβανόμενη επανεκκίνηση κατά την έναρξη ή αλλιώς το bootloop συμβαίνει επειδή ο υπολογιστής βρίσκει κάποιο σημαντικό λάθος, όταν προσπαθεί να ξεκινήσει. Μερικές φορές, καταφέρνει να ξεπεράσει μόνος του το πρόβλημα έπειτα από κάποιες επανεκκινήσεις, όμως συχνά κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Στη δεύτερη περίπτωση, μπορεί να ευθύνεται η motherboard, ο δίσκος ή το λειτουργικό σύστημα και πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθούμε στους ειδικούς της επισκευής υπολογιστών.

Ξαφνικό κλείσιμο του υπολογιστή

Αν ο υπολογιστής κλείσει ξαφνικά την ώρα που λειτουργεί, αυτό υποδεικνύει υπερθέρμανση του επεξεργαστή, ο οποίος σταματάει τη λειτουργία του για να μην καεί. Η θερμότητα που αναπτύσσει ο επεξεργαστής κατά τη λειτουργία του αποβάλλεται χάρη στην ψύκτρα υπολογιστών και το ανεμιστηράκι (cooler υπολογιστών), όμως μπορεί αυτά να μη λειτουργούν σωστά. Μια απλή λύση είναι να καθαρίσετε σχολαστικά το κομπιούτερ από τη σκόνη που μαζεύεται με τον καιρό, όμως αν κάτι τέτοιο δε λειτουργήσει, τότε μπορεί να έχει πρόβλημα το ανεμιστηράκι ή να μην κάνει καλή επαφή με την ψύκτρα.

Ξαφνική επανεκκίνηση

Εκτός από το απότομο κλείσιμο μπορεί επίσης να συμβεί και ξαφνική επανεκκίνηση κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του κομπιούτερ. Στα λειτουργικά συστήματα MAC και Linux κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό, αν όμως έχετε Windows πρέπει να ξέρετε ότι κατά πάσα πιθανότητα έχετε κολλήσει κάποιον ιό, ο οποίος πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα με ένα καλό antivirus πρόγραμμα. Η άλλη πιθανότητα είναι να υπάρχει κάποια βλάβη στο λειτουργικό ή να γίνεται conflict με drivers που πρέπει να ελεγχθούν στην επισκευή υπολογιστών.

Κολλάει ο υπολογιστής

Αν ο υπολογιστής σας κολλάει απότομα, ενόσω λειτουργεί, τότε η πιο πιθανή περίπτωση είναι η βλάβη στο δίσκο, η οποία δυστυχώς μπορεί να οδηγήσει και σε απώλεια δεδομένων. Άλλη περίπτωση είναι να υπάρχει πρόβλημα στην μνήμη, ενώ η πιο ανώδυνη αιτία είναι να ευθύνεται κάποια εφαρμογή. Αυτό θα συμβεί αν ο υπολογιστής κολλάει όταν πάτε να τρέξετε τη συγκεκριμένη εφαρμογή.