Τεχνολογία

Πότε είναι απαραίτητες οι κάμερες ασφαλείας;

Οι κάμερες παρακολούθησης στα σπίτια, τα μαγαζιά και τα γραφεία έχουν γίνει της μόδας τον τελευταίο καιρό για λόγους που συνδέονται τόσο με την ασφάλεια όσο και με τη παρακολούθηση. Πράγματι, οι κάμερες εσωτερικού αλλά και εξωτερικού χώρου δεν σχετίζονται πάντα με την καταγραφή πιθανών διαρρήξεων αλλά και με την παρακολούθηση του ακινήτου για ποικίλους στόχους, όπως η εύρυθμη λειτουργία μιας επιχείρησης. Διαβάστε παρακάτω πότε είναι απαραίτητες οι κάμερες παρακολούθησης, ώστε να ξέρετε αν εμπίπτετε σε κάποια κατηγορία, στην οποία μια κάμερα θα σας βοηθούσε ιδιαιτέρως.

 

Αποτροπή διάρρηξης

Η πιο προφανής περίπτωση είναι η τοποθέτηση καμερών περιμετρικά του σπιτιού για την αποτροπή διάρρηξης, αφού ακόμα και χωρίς σύστημα συναγερμού ο επίδοξος κλέφτης κατά πάσα πιθανότητα θα τραπεί σε φυγή, όταν δει τις κάμερες. Ωστόσο, θυμηθείτε ότι οι κάμερες παρακολούθησης μπορούν να τοποθετηθούν μόνο στον ιδιωτικό σας χώρο (συνεπώς μέσα στο διαμέρισμα ή στον κήπο) και απαγορεύεται να καταγράφουν δεδομένα από δημόσιους χώρους. Επιπλέον, σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικίας, όπως ο διάδρομος ή η πυλωτή, πρέπει να πάρετε τη γραπτή έγκριση των υπόλοιπων ενοίκων.

διαρρηκτης

Παρακολούθηση νταντάδων

Ολοένα και περισσότεροι γονείς αποφασίζουν να τοποθετήσουν κάμερα παρακολούθησης, για να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή αν το παιδί τους είναι καλά και πώς του συμπεριφέρεται η νταντά. Οι κάμερες αυτές μπορεί να είναι κρυφές ή φανερές και έχουν λύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα κακοποίησης ή παραμέλησης των μωρών και των μικρών παιδιών από τις γυναίκες που τα κρατούσαν. Μάλιστα, χάρη στη νέα τεχνολογία οι κάμερες αυτές μπορούν να στέλνουν απευθείας σήμα στο κινητό του γονιού, για να βρίσκεται αυτός δίπλα στο παιδί του έστω και ψηφιακά.

κρυφη καμερα για ντανταδες

 

Συστήματα παρακολούθησης σε επιχειρήσεις

Δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που αποφασίζουν να εγκαταστήσουν ολοκληρωμένα συστήματα ασφαλείας και παρακολούθησης σε πολλαπλά κανάλια και κάμερες, ώστε να ερευνούν και να εποπτεύουν κάθε γωνιά της εταιρείας. Με τέτοια συστήματα DVR οι διευθυντές μπορούν να παρακολουθούν τους εργαζόμενους αλλά και να θωρακίζουν την επιχείρηση από δολιοφθορές και πιθανές διαρρήξεις. Ωστόσο, σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο, οι κάμερες με αποκλειστικό σκοπό την παρακολούθηση του προσωπικού, ακόμα και αν όλοι είναι σύμφωνοι, απαγορεύονται.

 

καμερες παρακολουθησης

Κάμερες σε δημόσιους χώρους

Πολλά εμπορικά κέντρα τοποθετούν κάμερες ασφαλείας, για να ελέγχουν εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους με πολλούς ανθρώπους και να έχουν εποπτεία ακόμα και δυσπρόσιτων περιοχών. Οι κάμερες αυτές στέλνουν σήμα σε οθόνες που βρίσκονται σε ένα δωμάτιο, το οποίο ελέγχεται από τη συμβεβλημένη εταιρεία security. Για την εγκατάσταση αυτού του είδους καμερών απαιτείται η άδεια της αρχής, ενώ πρέπει και οι καταναλωτές να γνωρίζουν ότι καταγράφονται οι κινήσεις τους. Αυτή η γνώση επιτυγχάνεται είτε με την γραπτή ενημέρωση σε εμφανές σημείο είτε με οθόνες σε όλο το χώρο, οι οποίες φανερώνουν ότι ο χώρος βιντεοσκοπείται με κλειστό κύκλωμα.

καμερες για δημοσιους χωρους

Ψεύτικες κάμερες

Για όσους δεν θέλουν να δαπανήσουν το ποσό που απαιτείται, για να τοποθετήσουν μια αληθινή κάμερα παρακολούθησης, οι ψεύτικες ή εικονικές κάμερες δίνουν την ευκαιρία για παραπλάνηση των διαρρηκτών ή οποιουδήποτε άλλου βρίσκεται στον εσωτερικό χώρο του ακινήτου με την εντύπωση ότι οι κινήσεις τους καταγράφονται.

ψευτικες καμερες