Επιχειρήσεις

Ταπητοκαθαριστηρια: απο τι εξαρταται η τιμη του καθαρισμου χαλιων και ποια ειναι η φθηνοτερη

Τα ταπητοκαθαριστήρια είναι στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων η μόνη λύση, αν θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι το χαλί ή η μοκέτα πλύθηκε σωστά με απομάκρυνση ακόμα και των χειρότερων λεκέδων, των ακάρεων, της σκόνης και της υγρασίας. Ειδικά αν ψάχνουμε επιπλέον κάπου να αποθηκεύσουμε το χαλί για τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι απαραίτητο να εμπιστευθούμε τους ειδικούς. Ίσως, βέβαια, να σκέφτεστε ότι ένα ταπητοκαθαριστήριο μπορεί να είναι ακριβό και ότι είναι προτιμότερο να καθαρίσετε και να συσκευάσετε μόνοι σας το χαλί. Η λογική αυτή, δυστυχώς, έχει καταστρέψει πολλά χαλιά και μάλιστα χωρίς λόγο, αφού οι τιμές στα περισσότερα ταπητοκαθαριστήρια είναι χαμηλές. Αν αναρωτιέστε ποιες είναι οι διακυμάνσεις τους και πώς θα βρείτε τη χαμηλότερη, καλό είναι να αναλογιστείτε τα ακόλουθα.

Ανά τετραγωνικό μέτρο

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχετε υπόψη είναι ότι οι τιμές στα ταπητοκαθαριστήρια καθορίζονται με βάση το τετραγωνικό μέτρο του χαλιού ή της μοκέτας και όχι με βάση τον αριθμό των τεμαχίων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να σας αποθαρρύνει το γεγονός ότι έχετε πολλά χαλιά, αφού την τελική τιμή θα την καθορίσει το συνολικό εμβαδόν τους ανάλογα φυσικά και με ορισμένα ακόμα χαρακτηριστικά που αναλύονται αμέσως παρακάτω.

Χειροποίητα χαλιά

Τα πιο ακριβά χαλιά στον καθαρισμό και τη φύλαξη είναι τα χειροποίητα χαλιά, αφού αυτά απαιτούν έξτρα φροντίδα και ειδικά απορρυπαντικά, τα οποία είναι βιολογικά και δεν βλάπτουν τη φίνα σύνθεση, την πλέξη και τα ζωηρά χρώματα αυτών των μικρών έργων τέχνης. Όταν τα χαλιά πρόκειται να κρατηθούν και για φύλαξη, ακολουθούνται αυστηροί κανόνες στη συσκευασία και την αποθήκευσή τους, έτσι ώστε να μη γίνει τσάκιση ή άλλη φθορά στο κυρίως σώμα του χαλιού. Για όλους αυτούς τους λόγους, ο καθαρισμός ενός χειροποίητου χαλιού κυμαίνεται από 6€ έως 7€ το τετραγωνικό μέτρο. Αν επιπλέον είναι και μεταξωτό, τότε η τιμή μπορεί ακόμα και να ξεπεράσει τα 10€.

Μοκέτα

Οι μοκέτες είναι πολύ πιο οικονομικές από τα χαλιά, εκτός αν τις συγκρίνουμε με τα ακρυλικά χαλιά, οπότε η τιμή είναι περίπου η ίδια και ξεκινάει από τα 4€. Η μοκέτα, βέβαια, είναι περισσότερα τετραγωνικά μέτρα από ένα χαλί, όμως δεν έχει το επιπλέον κόστος φύλαξης. Αν πρόκειται για πλαστική μοκέτα, τότε η τιμή μπορεί να πέσει σε αρκετά ταπητοκαθαριστήρια και κάτω από 4€.

Κουβέρτες και παπλώματα

Τα ταπητοκαθαριστήρια είναι ειδικά και στο πλύσιμο κουβερτών και παπλωμάτων, στην περίπτωση των οποίων η τιμή καθορίζεται με βάση το τεμάχιο. Η τιμή του καθαρισμού ξεκινάει από τα 10€ και μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 20€ για τα πουπουλένια παπλώματα, τα οποία φυλάσσονται στο χώρο.

Επισκευή

Την τελική τιμή μπορεί να ανεβάσουν και ενδεχόμενες εργασίες επισκευής στο χαλί, οι οποίες συνήθως ξεκινούν από 3€ το τετραγωνικό μέτρο. Ανάλογα με την έκταση της βλάβης η τιμή αυτή μπορεί να ανέβει αρκετά, όμως πρόκειται για παρέμβαση που όχι μόνο αναζωογονεί το χαλί και το κάνει να φαίνεται σαν καινούριο, αλλά ταυτόχρονα συμβάλλει άμεσα και προληπτικά στην ελαχιστοποίηση της ζημιάς.