Τεχνολογία

Πώς γίνεται η ανάκτηση διεγραμμένων αρχείων;

Η ανάκτηση δεδομένων είναι μια σειρά από βήματα που χρειάζεται να γίνουν, όταν ένα αρχείο διαγραφεί κατά λάθος από το δίσκο, το USB, το κινητό ή την SD card. Στον υπολογιστή αλλά και σε πολλές συσκευές, όπως τα κινητά, της μόνιμης διαγραφής των αρχείων προηγείται ένα στάδιο, στο οποίο αυτά παραμένουν σε άλλο φάκελο για ορισμένες μέρες, μετά την πάροδο των οποίων διαγράφονται οριστικά. Πρόκειται για το γνωστό σε όλους Recycle Bin. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις, στις οποίες είτε δεν υπάρχει αυτό το ενδιάμεσο στάδιο είτε ο χρήστης συνειδητοποιεί ότι χρειάζεται κάποια αρχεία, αφού αυτά διαγραφούν οριστικά. Πώς μπορεί σε αυτή την περίπτωση να γίνει ανάκτηση διεγραμμένων αρχείων;

recycle bin

Γιατί τα διεγραμμένα αρχεία μπορούν να ανακτηθούν;

Όταν ένα αρχείο διαγράφεται, ακόμα και οριστικά από το Recycle Bin, αυτό δεν σημαίνει ότι εξαφανίζεται από το δίσκο. Παραμένει σε φυσικό επίπεδο σε αυτόν, μέχρι να επανεγγραφεί στο ίδιο σημείο κάποιο άλλο αρχείο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ανακτηθεί, φυσικά στην περίπτωση που δεν πρόλαβε κάποιο άλλο αρχείο να εγγραφεί από πάνω του, διότι τότε παύει να υπάρχει δια παντός.

Τι πρέπει να κάνω αν διαγράψω κατά λάθος κάποιο αρχείο;

Ακριβώς επειδή η μόνη πιθανότητα να μπορέσει να βρεθεί το αρχείο είναι αν δεν εγγραφεί κάποιο άλλο από πάνω, η πρώτη κίνηση που πρέπει να γίνει είναι να κλείσετε αμέσως τη συσκευή. Ακόμα και αν εσείς δεν κάνετε τίποτα, οι διεργασίες που τρέχουν από πίσω μπορεί να αποθηκεύσουν κάποιο νέο αρχείο και να διαγράψουν το παλιό.

Πώς μπορεί να γίνει η ανάκτηση διεγραμμένων αρχείων;

Για να γίνει ανάκτηση διεγραμμένων αρχείων, θα πρέπει να κατεβάσετε κάποιο software, όπως το Recuva, το TestDisk, το Undelete 360, το Wise Data Recovery ή το Pandora Recovery. Κάποια από αυτά είναι δωρεάν, όμως τα πληρωμένα προγράμματα παρουσιάζουν τις περισσότερες φορές μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας. Το πρόγραμμα θα σκανάρει το δίσκο, θα βρει τα διεγραμμένα αρχεία και θα σας δώσει τη δυνατότητα να τα ανακτήσετε.

Τι πρέπει να προσέξω όταν εγκαθιστώ το software;

Εκτός από το να διαλέξετε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα, κομβικής σημασίας είναι και το να το εγκαταστήσετε στο σωστό σημείο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το αποθηκεύσετε στον ίδιο δίσκο, με αυτόν στον οποίο βρίσκεται το διεγραμμένο αρχείο, γιατί μπορεί έτσι να εγγραφεί από πάνω του.

Μπορεί να γίνει ανάκτηση διεγραμμένων αρχείων σε SSD δίσκους;

Στους δίσκους SSD, είναι συχνά ενεργοποιημένη η εντολή TRIM. Αυτή έχει ως στόχο να βελτιώσει την απόδοση του δίσκου και το κάνει με το να διαγράφει αμέσως τα αρχεία χωρίς να τα αφήνει να υπάρχουν σε φυσικό επίπεδο μέσα στο δίσκο. Παρόλο που αυτή η εντολή βελτιώνει κατά πολύ την ταχύτητα απόκρισης του σκληρού δίσκου, καθιστά αδύνατη την επαναφορά των διεγραμμένων αρχείων, όταν αυτά διαγραφούν οριστικά από τον κάδο ανακύκλωσης. Αν, όμως, δεν είναι ενεργοποιημένη αυτή η εντολή, τότε μπορεί να γίνει η ανάκτηση κανονικά με τα προαναφερθέντα προγράμματα.