Διάφορα

4 δικαιώματα που έχεις ως Ευρωπαίος πολίτης και δεν το ήξερες

Μπορεί οι περισσότεροι να γνωρίζουμε κάποια βασικά δικαιώματα που έχουμε ως πολίτες κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως για παράδειγμα την ελεύθερη μετακίνηση σε όποιο άλλο ευρωπαϊκό κράτος θέλουμε για σπουδές, ταξίδι αναψυχής ή δουλειά. Το σημαντικό αυτό δικαίωμα το έχουμε λίγο πολύ ως δεδομένο και συνειδητοποιούμε τη σημασία του, όταν θελήσουμε να ψάξουμε την τύχη μας σε κάποια τρίτη χώρα, όπως η Αμερική, όπου οι διαδικασίες για την άδεια παραμονής μας φορτώνουν με επιπλέον άγχος, δαπάνες και γραφειοκρατικά ζητήματα.

Υπάρχουν, όμως, και κάποια ακόμα δικαιώματα που απολαμβάνει κάθε Ευρωπαίος πολίτης και δεν είναι τόσο γνωστά, αλλά μπορεί να φανούν εξαιρετικά χρήσιμα σε ορισμένες περιστάσεις.

Διπλωματική και προξενική προστασία

Το να βρίσκεσαι σε μια ξένη χώρα εκτός Ευρώπης και να ξέρεις ότι μπορείς να απευθυνθείς στην ελληνική πρεσβεία, αν συμβεί κάτι, είναι απαραίτητο για την ασφάλειά σου. Σε αρκετές, όμως, χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου η Ελλάδα δεν έχει πρεσβεία ή έχει πρεσβεία μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά δεν έχει προξενείο σε άλλες πόλεις. Κάθε Ευρωπαίος πολίτης μπορεί να απευθυνθεί σε οποιαδήποτε πρεσβεία άλλου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να έχει την ίδια ακριβώς προστασία με τους πολίτες αυτού του κράτους.

Ίση αντιμετώπιση με τους υπόλοιπους πολίτες του κράτους

Δεν είναι λίγες φορές που η ιθαγένεια παίζει αρνητικό ρόλο, για να αποκτήσει κανείς κάποιο προνόμιο. Για παράδειγμα, πολλά κράτη, μέσα στα οποία και η Ελλάδα, απαγορεύουν την αγορά ακινήτου σε παραμεθόριες περιοχές από άτομο με ξένη ιθαγένεια. Επίσης, στις υποτροφίες στα πανεπιστήμια, έχουν προτεραιότητα οι ημεδαποί πολίτες έναντι των αλλοδαπών. Όλοι αυτοί οι περιορισμοί δεν ισχύουν για τους Ευρωπαίους πολίτες. Έτσι, αν θέλεις να σπουδάσεις στη Γερμανία και ψάχνεις υποτροφία, θα μπορείς να συμμετάσχεις σε διαγωνισμό, ο οποίος επιτρέπει τη συμμετοχή μόνο σε Γερμανούς πολίτες, διότι εν προκειμένω οι Γερμανοί εξομοιώνονται με τους Ευρωπαίους πολίτες.

Δικαίωμα ψήφου σε άλλη χώρα

Το ότι οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό δεν μπορούν να ψηφίσουν για τις εθνικές εκλογές της Ελλάδας στην ελληνική πρεσβεία της εκάστοτε χώρας είναι εθνικό ζήτημα που αναμένεται να νομοθετηθεί. Έχουν, όμως, ένα άλλο πολύ βολικό δικαίωμα, ιδιαίτερα αν δεν μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα την ημέρα των εκλογών. Εφόσον έχουν δηλωμένη κατοικία στο εξωτερικό, μπορούν να ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές ή τις δημοτικές εκλογές στον τόπο κατοικίας τους με τους ίδιους όρους συμμετοχής που έχουν οι ημεδαποί.

Συνυπολογισμός σύνταξης

Αν κάποιος έχει εργαστεί σε διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε η σύνταξη θα υπολογιστεί με βάση τις εισφορές που έχει πληρώσει αθροιστικά σε όλες τις χώρες. Έτσι, ο ασφαλιστικός φορέας, στον οποίο θα υποβληθεί το αίτημα για συνταξιοδότηση, είναι υποχρεωμένος να συνυπολογίσει όλες τις επιμέρους περιόδους και να αποδώσει τη σύνταξη αναλογικά.

Πηγή
https://europa.eu/