Διάφορα, Επιχειρήσεις

Έπιπλα ξενοδοχείων: 4 τρόποι να τα κάνετε πιο φιλικά προς το περιβάλλον

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι ολοένα και περισσότεροι επισκέπτες ενδιαφέρονται πλέον να μένουν σε καταλύματα, τα οποία σέβονται το περιβάλλον. Η επιθυμία αυτή δεν σχετίζεται μόνο με τη γενικότερη ανησυχία για τη ρύπανση του περιβάλλοντος αλλά και με τις άμεσες επιπτώσεις που έχουν στη ζωή μας τα επικίνδυνα υλικά και οι πρακτικές που διαιωνίζουν τη χρήση τους. Για να μπορέσει ένα ξενοδοχείο να χαρακτηριστεί ως φιλικό προς το περιβάλλον, παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο. Ωστόσο, στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμα κάποια συγκεκριμένη πιστοποίηση, οπότε κάθε επιχειρηματίας πρέπει να κάνει από μόνος του ορισμένες κινήσεις που θα του δώσουν το συγκεκριμένο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Οικολογικά έπιπλα ξενοδοχείων, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και συνετές πρακτικές διαχείρισης πόρων είναι μερικά από όσα μπορεί να κάνει.

Όσον αφορά στα έπιπλα του ξενοδοχείου σας, πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά τους τα ακόλουθα πράγματα, για να είστε σίγουροι ότι εναρμονίζονται με τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

Υλικά φιλικά προς το περιβάλλον

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι τα υλικά των επίπλων να είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Τέτοια υλικά είναι το μπαμπού, το ανεπεξέργαστο ξύλο, το ανακυκλωμένο πλαστικό και μέταλλο καθώς και τα οργανικά υφάσματα που έχουν αναπτυχθεί σε καλλιέργειες χωρίς χρήση χημικών. Έτσι, θα αποφύγετε υλικά που μπορεί να απελευθερώσουν επιβλαβείς ουσίες, οι οποίες δυνητικά θα βλάψουν την υγεία των επισκεπτών σας.

επιπλωση ξενοδοχειου

Βιώσιμες διαδικασίες

Τα έπιπλα μπορούν να κατασκευαστούν με διάφορους τρόπους και υπό ποικίλες συνθήκες. Καλό είναι, λοιπόν, να προσέξετε, εκτός από το υλικό τους, και τις διαδικασίες υπό τις οποίες έχουν παραχθεί. Εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ανακυκλώνουν τα υλικά τους είναι απαραίτητες, για να δημιουργούνται αληθινά οικολογικά έπιπλα ξενοδοχείων, τα οποία πράγματι δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Βαφές

Μείζον θέμα είναι και οι βαφές και τα φινιρίσματα που χρησιμοποιούνται στα έπιπλα, καθώς αυτές είναι που κατά κύριο λόγο προκαλούν άμεσα προβλήματα υγείας, όπως αλλεργίες, αναπνευστικά προβλήματα, δερματικά εξανθήματα και ερεθισμούς στα μάτια. Η βαφή των επίπλων του ξενοδοχείου σας πρέπει να έχει γίνει με τη χρήση οργανικών πτητικών ενώσεων που δεν αφήνουν βλαβερά κατάλοιπα στον αέρα.

Οργανικά υφάσματα

Φυσικά, σημασία πρέπει να δώσετε και σε όλα τα στοιχεία που περιβάλλουν τα έπιπλα, όπως οι κουρτίνες, τα χαλιά, οι κουβέρτες και τα σεντόνια. Μάλιστα, όσο οικολογική και αν είναι η επίπλωση του ξενοδοχείου σας, αν το σεντόνι για παράδειγμα περιέχει τοξικές ουσίες θα έχει πολύ πιο έντονη επίπτωση σε σχέση με την καλή προσπάθεια που έχετε κάνει. Το οργανικό βαμβάκι και μαλλί είναι υλικά που έχουν αναπτυχθεί χωρίς τη χρήση χημικών και τοξικών ουσιών. Αυτό είναι κομβικής σημασίας για πελάτες που υποφέρουν από αλλεργία, άσθμα ή έχουν πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Η αναφορά της χρήσης οργανικών υφασμάτων μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα την πελατεία σας ανάμεσα σε τέτοιου είδους ταξιδιώτες.

Μάθετε περισσότερα…