Επιχειρήσεις

Ιατρικός εξοπλισμός: 5 συμβουλές για να τον χρησιμοποιείτε αποδοτικότερα

Ο ιατρικός εξοπλισμός σε ένα ιατρείο ή νοσοκομείο και η σωστή χρήση του είναι θέματα που συνήθως κοστίζουν χρόνο, κόπο και χρήματα. Πολλές φορές, οι γιατροί και το υπόλοιπο ιατρικό προσωπικό δεν γνωρίζουν επακριβώς πώς να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά τα μηχανήματα και τα αναλώσιμα, με αποτέλεσμα να γίνεται μεγάλη σπατάλη, αλλά και να προκαλούνται λάθη με σοβαρές επιπτώσεις σε οικονομικό και ανθρώπινο επίπεδο. Πώς, όμως, μπορεί να γίνει λελογισμένη χρήση και τι πρέπει να γνωρίζετε, για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον ιατρικό σας εξοπλισμό;

exoikeivsh-me-ta-ergaleia

Εξοικείωση με όλα τα μηχανήματα και τα εργαλεία

Ένα σημαντικό πρόβλημα με τον ιατρικό εξοπλισμό, όπως προαναφέρθηκε, είναι η σπατάλη. Πολλά εργαλεία πρέπει για λόγους αποστείρωσης να παραμένουν συσκευασμένα, μέχρι να χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά. Αν κάποιος γιατρός ή νοσοκόμος δεν είναι εξοικειωμένος με το εργαλείο, υπάρχει περίπτωση να το ανοίξει και έπειτα να μην το χρησιμοποιήσει σωστά, με αποτέλεσμα να πρέπει να το πετάξει. Στα ιατρικά μηχανήματα, είναι συχνό φαινόμενο να λειτουργούν αυτά σε προγράμματα υψηλής ενέργειας, όταν κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο. Είναι, λοιπόν, κομβικής σημασίας όλο το ιατρικό προσωπικό να είναι εξοικειωμένο με τον εξοπλισμό καθώς και να παρέχεται εκπαίδευση από την εταιρεία που τον προμηθεύει.

swsth-organwsh-ergaleiwn

Σωστή οργάνωση των εργαλείων

Πολλά ιατρικά εργαλεία χρειάζονται άμεσα τη στιγμή του κατεπείγοντος, όμως δεν βρίσκονται στη σωστή θέση, προκαλώντας προβλήματα, ακόμα και αν υπάρχει όσο στοκ είναι απαραίτητο. Το κλειδί είναι να έχετε όλα τα αντικείμενα εύκολα προσβάσιμα και κοντά το ένα στο άλλο. Η σωστή οργάνωση του εξοπλισμού με βάση την εργασία, στην οποία χρησιμεύει κάθε εργαλείο και κάθε μηχάνημα οδηγεί και σε καλύτερη ιατρική πράξη.

Apothikeush-iatrikou-exoplismou

Αποθήκευση του εξοπλισμού

Η μακροζωία και η απρόσκοπτη λειτουργία τόσο των αναλώσιμων όσο φυσικά και των ιατρικών μηχανημάτων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πρέπουσα αποθήκευσή τους. Για να έχετε όσο το δυνατόν λιγότερη φύρα στα αναλώσιμα, θα πρέπει αυτά να βρίσκονται σε ανθεκτικά κιβώτια και να μη μεταφέρονται σε μαλακά και εύθραυστα κουτιά. Ο μηχανολογικός ιατρικός εξοπλισμός πρέπει να παραδίδεται στο ιατρείο με ειδική μεταφορά και να παραμένει σε χώρους χωρίς υγρασία.

aplopoihsh-suthmatow-katagrafhs

Απλοποίηση του συστήματος καταγραφής

Τα συστήματα καταγραφής των προμηθειών είναι συχνά πολύπλοκα, κάτι που οδηγεί σε άχρηστες παραγγελίες ουκ ολίγες φορές. Το να έχετε ένα απλό σύστημα, το οποίο θα βασίζεται σε ψηφιακές διεργασίες, θα μειώσει το μπέρδεμα ανάμεσα στα διάφορα μέλη του προσωπικού. Βασικό είναι, επίσης, να ελέγχονται αμέσως οι παραδόσεις, γιατί τα λάθη στις παραγγελίες εκτιμάται ότι ανέρχονται δυστυχώς σε μεγάλο ποσοστό (περίπου 10%).

parakolouthisi-paraggeliwn-iatrikow-exoplismos

Παρακολούθηση του συστήματος παραγγελιών

Το να έχετε συγκεκριμένους και ξεκάθαρους όρους για το σύστημα παραγγελιών, οι οποίοι θα είναι γνωστοί σε όλο το προσωπικό, θα έχει ως αποτέλεσμα την αποφυγή υπερβολικών παραγγελιών που ανεβάζουν κατά πολύ τις λειτουργικές δαπάνες. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι κάθε μέρος του προσωπικού ασχολείται με παραγγελίες πάνω σε ιατρικό εξοπλισμό που γνωρίζει καλά, καθώς η εξειδίκευση θα αποτρέψει τα λάθη.