Ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα είδη, για να λειτουργήσει σωστά ένα ξενοδοχείο. Αποτελείται από πολλά διαφορετικά πράγματα, πολλά εκ των οποίων επιβάλλονται από το νόμο, όπως συγκεκριμένα έπιπλα σε κάθε δωμάτιο και συσκευές που εξασφαλίζουν υψηλό επίπεδο υγιεινής. Αν σκέφτεστε να ανοίξετε το δικό σας ξενοδοχείο, τότε είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε με ακρίβεια τι σχεδιασμό πρέπει να κάνετε. Διαβάστε παρακάτω όλα όσα θα χρειαστείτε ανά κατηγορία προϊόντων.
Έπιπλα
Η μεγαλύτερη δαπάνη, όταν μιλάμε για ένα ξενοδοχείο με πολλές κλίνες, είναι τα έπιπλα στα δωμάτια και στους κοινόχρηστους χώρους. Ο βασικός ξενοδοχειακός εξοπλισμός για έπιπλα ορίζεται από τη νομοθεσία και περιλαμβάνει:
- κρεβάτι
- δύο κομοδίνα
- ντουλάπα
- μπαγκαζιέρα
- καθρέπτη
- γραφείο
- καρέκλα
- καλάθι απορριμμάτων.
Όσον αφορά στα έπιπλα μπάνιου, είτε στα δωμάτια είτε στα κοινόχρηστα μπάνια, η νομοθεσία επιβάλλει σε όλα τα ξενοδοχεία να έχουν τα εξής:
- είδη υγιεινής
- σκαμνάκι λουτρού
- έπιπλο τουαλέτας με καθρέφτη και φωτιστικό
- κουρτίνα μπάνιου.
Επιπλέον, απαιτείται και εξοπλισμός στη ρεσεψιόν και το lobby που περιλαμβάνει:
- το έπιπλο της ρεσεψιόν
- τα έπιπλα του χώρου υποδοχής, δηλαδή πολυθρόνες, καναπέδες, καρέκλες και τραπέζια με βάση τις προδιαγραφές του νόμου ανάλογα με το μέγεθος και το επίπεδο πολυτέλειας του ξενοδοχείου.
Εξοπλισμός καθαριότητας
Ένας τομέας που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της λειτουργίας ενός ξενοδοχείου είναι η καθαριότητα. Για να την κρατήσετε σε πολύ καλά επίπεδα και να εδραιωθείτε στον ανταγωνιστικό τουριστικό κλάδο, θα πρέπει να προμηθευτείτε εξοπλισμό υψηλής ποιότητας που θα παρέχει εγγυήσεις λειτουργικότητας και αξιοπιστίας. Στόχος πρέπει να είναι να συνδυαστεί η αποτελεσματική καθαριότητα σε όλους του χώρους του ξενοδοχείου με την αποδοτική εργασία, ώστε να χρειαστεί να απασχολείτε όσο το δυνατόν λιγότερο προσωπικό. Ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός καθαριότητας αποτελείται από:
- επαγγελματικά πλυντήρια ρούχων για το καθημερινό πλύσιμο πετσετών και σεντονιών
- τρόλεϊ καμαριέρας για τη μεταφορά των λευκών ειδών
- επαγγελματικές σκούπες για τον καθαρισμό των δωματίων και των κοινόχρηστων χώρων
- σφουγγαρίστρες και καρότσια σφουγγαρίσματος
Επαγγελματικός εξοπλισμός κουζίνας
Στα ξενοδοχεία πρέπει να σερβίρεται πρωινό και γεύμα για τουλάχιστον 3 ώρες το καθένα στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, οι οποίοι έχουν τις απαιτήσεις ενός εστιατορίου. Αυτό σημαίνει ότι ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός εκτός από τα έπιπλα του εστιατορίου περιλαμβάνει και συσκευές για τη λειτουργία της κουζίνας. Ο επαγγελματικός εξοπλισμός κουζίνας για ξενοδοχεία περιλαμβάνει:
- επαγγελματικά ψυγεία
- καταψύκτες
- κουζίνες
- μηχανήματα ψησίματος
- πλυντήρια πιάτων.
Για το μπουφέ του πρωινού, απαραίτητος είναι ο εξοπλισμός παρουσίασης των φαγητών, ο οποίος αποτελείται από:
- διανεμητές γάλακτος, δημητριακών, χυμών και ζεστών ροφημάτων
- μπεν μαρί παρουσίασης
- ψυχόμενες ή θερμαινόμενες βιτρίνες.
Σε κάθε περίπτωση, επειδή το ξενοδοχείο είναι μια πολύπλοκη επιχείρηση που περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά επίπεδα εξυπηρέτησης του κοινού, σας προτείνουμε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό στο σχεδιασμό τέτοιου είδους επιχειρήσεων, που μπορεί να σας δώσει συνολικές λύσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα σας.