Επιχειρήσεις

Συσκευασία τροφίμων με θερμοδιαμόρφωση: Τι είναι και ποια τα οφέλη της

Η συσκευασία τροφίμων έχει ως στόχο τη διατήρηση των θρεπτικών τους συστατικών και την αποτροπή της αλλοίωσής τους. Αυτό επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους ανάλογα με τον τύπο του βρώσιμου υλικού και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του. Μία από τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία και σφράγιση συσκευασιών είναι η θερμοδιαμόρφωση, η οποία είναι ιδανική για γαλακτοκομικά προϊόντα και άλλα ευπαθή υλικά που έχουν υποστεί επεξεργασία, οπότε είναι απαραίτητη η πιο αποδοτική διατήρησή τους. Τα μηχανήματα θερμοδιαμόρφωσης αναλαμβάνουν όλα τα στάδια από τη δημιουργία μέχρι τη σφράγιση της συσκευασίας για την άψογη συντήρηση του τροφίμου.

Τι είναι η τεχνολογία θερμοδιαμόρφωσης;συσκευασία με θερμοδιαμόρφωση

Με την τεχνολογία θερμοδιαμόρφωσης, η συσκευασία τροφίμων θερμαίνεται μέχρι να μαλακώσει αρκετά, ώστε να διαμορφωθεί με βάση ένα συγκεκριμένο καλούπι. Στη συνέχεια, ψύχεται, για να διατηρήσει το σχήμα της. Έτσι, προσαρμόζεται πλήρως στο μέγεθος και το σχήμα του προϊόντος, για να μπορεί μετά να αφαιρεθεί ο ατμοσφαιρικός αέρας. Στο επόμενο στάδιο, γεμίσει η συσκευασία με προϊόν χειροκίνητα ή αυτόματα, ανάλογα με τη γραμμή παραγωγής. Μετά το γέμισμα, σφραγίζεται η συσκευασία, αφού αφαιρεθεί ο ατμοσφαιρικός αέρας, ώστε το τρόφιμο να βρίσκεται σε κενό αέρος, ενώ στο τέλος εκτυπώνεται η ετικέτα.

Ποια υλικά χρησιμοποιούνται σε αυτού του τύπου τη συσκευασία;

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στη συσκευασία τροφίμων με θερμοδιαμόρφωση είναι συνήθως ο πολυεστέρας, το πολυπροπυλένιο και τα πολυακρυλικά. Η επιλογή του υλικού σχετίζεται με διάφορα χαρακτηριστικά ανάλογα με το προϊόν που συσκευάζεται, όπως η διαύγεια, η θερμοκρασία και το επίπεδο διατήρησης που θέλουμε να επιτευχθεί.

Ποια είναι τα οφέλη της θερμοδιαμόρφωσης

Η μέθοδος της θερμοδιαμόρφωσης υπερέχει έναντι άλλων μεθόδων συσκευασίας για τρόφιμα, επειδή πετυχαίνει ιδιαίτερα ισχυρή σφράγιση. Έτσι, η συσκευασία μαζί με το προϊόν έχει αυξημένη μηχανική αντοχή σε ενδεχόμενες πτώσεις, μεγάλη στεγανότητα, κάτι που είναι χρήσιμο στα υγρά βρώσιμα προϊόντα,  καθώς και προστασία από το οξυγόνο και τα μικρόβια που ζουν και αναπαράγονται σε αυτό. Η συσκευασία με κενό αέρος (vacuum) προσφέρει έως και 8 φορές μεγαλύτερη χρονική προστασία σε σχέση με τις απλές συσκευασίες, κάτι που αυξάνει κατακόρυφα τη διάρκεια ζωής των ευπαθών τροφίμων ακόμα και εκτός ψυγείου. Παράλληλα, τα αυτόματα μηχανήματα θερμοδιαμόρφωσης δίνουν τη δυνατότητα ευελιξίας στην παραγωγή των συσκευασμένων προϊόντων τόσο ως προς την ποσότητα όσο και ως προς το σχήμα.

Ποιες προδιαγραφές πρέπει να έχουν οι μηχανές θερμοδιαμόρφωσης;

Για να είναι αξιόπιστα τα μηχανήματα συσκευασίας που εφαρμόζουν την τεχνολογία θερμοδιαμόρφωσης, πρέπει να είναι ιδιαίτερα ακριβή στη λειτουργία τους και να έχουν στιβαρή κατασκευή που εξασφαλίζει σταθερότητα και αντοχή στην τελική συσκευασία. Η χρήση δύο αντλιών κενού προτείνεται για υψηλότερη ασφάλεια στη διαδικασία αλλά και διάρκεια ζωής. Επιπλέον, οι νέες μηχανές συσκευασίες τέτοιου τύπου καλό είναι να ευθυγραμμίζονται με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές για χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος.