Διάφορα

Κατασκευή σπιτιού: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη σιδηροκατασκευή σε σχέση με το μπετόν

Ήρθε η ώρα, για να χτίσετε το νέο σας σπίτι; Η κατασκευή σπιτιού σηματοδοτείται πάντα από πολλές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν και την πρώτη θα κληθείτε να την πάρετε σε πολύ πρώιμο στάδιο, πριν ακόμα σκεφθείτε οτιδήποτε άλλο. Πρόκειται για το είδος της κατασκευής, ανάμεσα σε μεταλλική κατασκευή και μπετόν. Η σιδηροκατασκευή είναι νεότερη μέθοδος σε σχέση με το μπετόν και τα τούβλα και κερδίζει συνεχώς έδαφος, γιατί έχει σημαντικά πλεονεκτήματα. Πριν, όμως, αποφασίσετε αυτού του είδους την κατασκευή σπιτιού, καλό είναι να γνωρίζετε ποια είναι ακριβώς τα χαρακτηριστικά της.

Πώς θα φαίνεται το σπίτι με μεταλλική κατασκευή;

Εφόσον δεν κάνετε άλλες αισθητικές παρεμβάσεις, η σιδηροκατασκευή αφορά κυρίως το σκελετό του κτιρίου, ο οποίος δεν είναι από μπετόν. Επειδή στη συνέχεια θα μπουν οι τοίχοι, η εξωτερική εμφάνιση δεν θα διαφέρει σε σχέση με τη συμβατική κατασκευή.

κατασκευη σπιτιου με μεταλλικη κατασκευη

Πόσο διαρκεί η κατασκευή σπιτιού με μεταλλικό σκελετό;

Η διάρκεια χτισίματος ενός σπιτιού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, οπότε δεν μπορεί να δοθεί μια ενιαία απάντηση. Πάντως, το χτίσιμο με μεταλλικό σκελετό είναι πιο σύντομο από την παραδοσιακή κατασκευή, οπότε μπορείτε να υπολογίσετε περίπου 2-4 μήνες λιγότερος χρόνος.

Είναι πιο ακριβή η σιδηροκατασκευή;

Όσον αφορά στο κόστος, το σίγουρο είναι ότι θα ακούσετε πολλές αντικρουόμενες απόψεις. Κάποιοι θα σας πουν ότι το μέταλλο είναι ακριβότερο και κάποιοι άλλοι ότι η κατασκευή της οικίας θα σας κοστίσει λιγότερο. Η αλήθεια βρίσκεται στη μέση. Το μέταλλο είναι όντως ακριβότερο από το μπετόν, όμως η αξιοποίησή του στις κατασκευές σπιτιών μειώνει το χρόνο δόμησης. Έτσι, τελικά το συνολικό κόστος, επειδή τα εργατικά έξοδα είναι μικρότερα, είναι αντίστοιχο της κατασκευής με μπετόν.

οικονομικη κατασκευη σπιτιου

Ποια είναι η ποιότητα της κατασκευής της;

Η τελικά ποιότητα του σπιτιού που θα χτίσετε εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά πάντως όχι από το αν είναι με μεταλλικό σκελετό ή με μπετόν. Το αποτέλεσμα από άποψης σταθερότητας και ασφάλειας είναι το ίδιο, οπότε ύστερα τη διαφορά θα κάνουν τα υπόλοιπα δομικά υλικά που θα χρησιμοποιηθούν. Το μέταλλο χρησιμοποιείται με απόλυτη ασφάλεια και στις σεισμογενείς περιοχές, επειδή απορροφά τους κραδασμούς των σεισμικών δονήσεων χάρη στην ελαστικότητά του.

Ποιες αρχιτεκτονικές επιλογές έχω με τη σιδηροκατασκευή;

Ο λόγος που ο μεταλλικός σκελετός γνωρίζει τόση άνθιση στην αρχιτεκτονική είναι επειδή δίνει μεγαλύτερη ευελιξία σε σχέση με το μπετόν. Συγκεκριμένα, δεν απαιτεί ενδιάμεσα υποστυλώματα, οπότε μπορούν να δομηθούν χώροι με μεγάλα ανοίγματα. Επίσης, δεν έχει ογκώδεις δοκούς, οπότε το αισθητικό αποτέλεσμα είναι καλύτερο και τα δοκάρια δεν φαίνονται.

Σας προτείνουμε να συζητήσετε όλες σας τις απορίες με τον πολιτικό μηχανικό που θα αναλάβει την κατασκευή του σπιτιού σας, ώστε να σας κατατοπίσει με ακρίβεια για τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του δικού σας κτίσματος.