Επιχειρήσεις

Οι σημαντικότεροι ιστορικοί σταθμοί στη συσκευασία τροφίμων

Η συσκευασία τροφίμων έχει σημειώσει τεράστιο μετασχηματισμό στη χρήση και την εφαρμογή της τεχνολογίας από τη λίθινη εποχή στη βιομηχανική και στην τεχνολογική επανάσταση. Ωστόσο, αυτό που δεν έχει διαφορά όλα αυτά τα χιλιάδες χρόνια είναι ότι οι άνθρωποι από πολύ νωρίς αντιλήφθηκαν ότι η συσκευασία είναι ο μόνος τρόπος να διατηρηθούν τα τρόφιμα αναλλοίωτα, να μπορέσουν να αποθηκευτούν, για να καταναλωθούν αργότερα, και να προωθηθούν ως προϊόντα του εμπορίου. Μπορεί στις μέρες μας τα υλικά που χρησιμοποιούνται και οι διαδικασίες που ακολουθούνται να διαφέρουν ουσιωδώς από τους προηγούμενους αιώνες, όμως το ανθρώπινο είδος αντιλήφθηκε ότι χωρίς κάποιου είδους προστασία τα τρόφιμα δεν μπορούν παρά να καταναλωθούν άμεσα στον τόπο, όπου συλλέχθηκαν.αποθήκευση τροφίμων , συσκευασία

Οι βασικότεροι σταθμοί στην ιστορία της συσκευασίας τροφίμων είναι οι ακόλουθοι:

  • 7000 π.Χ.: Η υιοθέτηση του κεραμικού και του γυαλιού αρχίζει να αποτελεί τρόπο προστασίας και μεταφοράς των βρώσιμων υλικών.
  • 1500 π.Χ.: Στη δεύτερη χιλιετία προ Χριστού, ξεκινάει το εμπόριο, το οποίο βασίζεται σε αυτούς ακριβώς τους τύπους συσκευασίας.
  • 1800 μ.Χ.: Ο Nicolas Appert εφευρίσκει τη συσκευασία των τροφίμων σε ειδικές γυάλινες φιάλες ως λύση στην ανάγκη για παράταση της διάρκειας ζωής τους, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το γαλλικό στρατό. Πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή της θερμικής επεξεργασίας των τροφίμων, η οποία τα επόμενα χρόνια χρησιμοποιήθηκε και στις μεταλλικές συσκευασίες. Την ίδια εποχή, ανακαλύφθηκαν και άλλα υλικά συσκευασίας, όπως η νιτρική κυτταρίνη, το στυρόλιο και το χλωριούχο βινύλιο.
  • 1870 μ.Χ.: Ξεκίνησε η χρήση χαρτονιού στη συσκευασία και άρχισαν να πατεντάρονται διάφορα υλικά και σχέδια συσκευασίας για την καλύτερη συντήρηση των τροφίμων.
  • 1880 μ.Χ.: Τέθηκε σε κυκλοφορία η πρώτη συσκευασία δημητριακών σε αναδιπλούμενο κουτί από την Quaker Oats.
  • 1890 μ.Χ.: Το πώμα στεφάνης για γυάλινες φιάλες κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον William Painter.
  • 1940 μ.Χ.: Το αεροζόλ χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τους ναυτικούς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην εφαρμογή φυτοφαρμάκων. Επίσης, τότε γενικεύθηκε και η χρήση της πλαστικής συσκευασίας.
  • 1960 μ.Χ.: Ξεκίνησε η ανάπτυξη μεταλλικών κουτιών σε δύο μέρη και του ασηπτικού πακέτου από χαρτόνι στις ΗΠΑ.
  • 1970 μ.Χ.: Το σύστημα γραμμωτού κώδικα (barcode) εισήχθη στη βιομηχανία λιανικής πώλησης και μεταποίησης. Την ίδια εποχή, εισήχθη και η τεχνολογία πλαστικών μπουκαλιών PET που χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία ποτών.
  • 1990 μ.Χ.: Η εφαρμογή ψηφιακής εκτύπωσης σε συσκευασίες τροφίμων υιοθετήθηκε ευρέως, κάτι που μείωσε σημαντικά το κόστος εφαρμογής ετικέτας στις συσκευασίες τροφίμων.

συσκευασία τροφίμων αρχαιότητα

Στο σήμερα, η καινοτομία στη συσκευασία τροφίμων είναι η αυτόματη διαδικασία με εξελιγμένες γραμμές παραγωγής που εκμηδενίζουν την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους και βελτιώνουν την υγιεινή των συνθηκών εμφιάλωσης καθώς και την ασφάλεια του τελικού προϊόντος με γρήγορη και αποτελεσματική ανίχνευση των ελαττωματικών παρτίδων που δεν πληρούν συγκεκριμένες αυστηρές προδιαγραφές.