Τεχνολογία

Στρώματα ύπνου: Η τεχνολογία του memory foam με απλά λόγια

Τα στρώματα ύπνου με memory foam (=αφρός μνήμης) είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην τεχνολογία στρωμάτων και όχι άδικα. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά καινοτόμο υλικό, το οποίο αγκαλιάζει τις καμπύλες του σώματος και προσφέρει άνεση και χαλάρωση σε όλη τη διάρκεια της νύχτας. Τι είναι, όμως, ακριβώς το memory foam; Τι το τόσο εξαιρετικό έχει;

Διαβάστε παρακάτω με απλά λόγια όσα πρέπει να ξέρετε για αυτή την τεχνολογία που θα σας αλλάξει τη ζωή και την ποιότητα του ύπνου σας.

Πώς λειτουργεί ο αφρός μνήμης;

Ο αφρός μνήμης λειτουργεί με το να γίνεται αρκετά μαλακός, ώστε να διαμορφώνεται στο σχήμα του σώματος. Αυτό συμβαίνει όταν ο αφρός πολυουρεθάνης υψηλής πυκνότητας αντιδρά με αυτόν τον τρόπο στη θερμότητα του σώματος. Όταν αφαιρεθεί η πίεση, επιστρέφει στο αρχικό του σχήμα.

Το memory foam αρχικά χρησιμοποιήθηκε για καθίσματα αεροσκαφών, αλλά πλέον έχει πολλές εμπορικές και ιατρικές εφαρμογές, όπως σε πάτους για ανατομικά παπούτσια και προσθετικά για αναπηρικά αμαξίδια. Αλλά η πιο διάσημη εφαρμογή του είναι σε μαξιλάρια και στρώματα ύπνου, όπου η απαλότητα και η απόκρισή του στο βάρος του σώματος το καθιστούν ιδανικό για εξαιρετικό και βαθύ ύπνο.

καθισματα αεροσκαφων

Ποια είναι τα οφέλη του αφρού μνήμης;

Εκτός από την άριστη ποιότητα ύπνου που προσφέρει, ο αφρός μνήμης είναι επίσης γνωστό ότι αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και μειώνει την καταπόνηση στις αρθρώσεις. Παράλληλα, είναι αντιμικροβιακός, αφού προσφέρει ένα αφιλόξενο περιβάλλον για βακτήρια και ακάρεα που μπορούν να επιδεινώσουν τις αλλεργίες.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι στρώματος με memory foam;

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι αφρού μνήμης. Ο πιο ευρέως χρησιμοποιούμενος είναι ο παραδοσιακός τύπος, ο οποίος έχει όλα τα πλεονεκτήματα που περιγράφονται παραπάνω, αλλά υπάρχουν επίσης και πιο εξελιγμένες εκδοχές για δροσιά το καλοκαίρι.

Το air cool memory foam ενσωματώνει μια αεριζόμενη δομή ανάμεσα στα στρώματα αφρού μνήμης, κάτι που βοηθά στην εξάλειψη της θερμότητας από το σώμα σας. Το gel cool memory foam περιλαμβάνει μικροσκοπικά σφαιρίδια gel, τα οποία συνδέονται με τον αφρό και βοηθούν τη ροή του αέρα για την αντιμετώπιση της ζέστης το βράδυ. Επιπλέον, τείνει να είναι πιο στιβαρό και υποστηρικτικό από τον παραδοσιακό αφρό μνήμης, εμποδίζοντας το σώμα να βυθιστεί στο κρεβάτι και παρέχοντας επιπλέον ανακούφιση για τους πόνους στις αρθρώσεις.

στρωματα υπνου

Τι σημαίνει η πυκνότητα του αφρού μνήμης;

Ο αφρός μνήμης διατίθεται σε διάφορες πυκνότητες. Όσο υψηλότερη είναι η πυκνότητα, τόσο πιο στιβαρό, πιο υποστηρικτικό και (συνήθως) πιο ακριβό το στρώμα. Η πυκνότητα μετριέται σε κιλά ανά κυβικό μέτρο. Τα στρώματα ύπνου χαμηλότερης πυκνότητας χάνουν ταχύτερα το σχήμα και την ελαστικότητά τους, ενώ οι υψηλότερες πυκνότητες προσφέρουν περισσότερη υποστήριξη. Τα βαρύτερα άτομα ή τα άτομα με προβλήματα στην πλάτη και στις αρθρώσεις είναι προτιμότερο να διαλέγουν στρώματα ύπνου με memory foam υψηλής πυκνότητας.