Διάφορα, Τεχνολογία

Επισκευή οθόνης κινητού: Τι είδους ζημιά έχει γίνει & μπορεί να φτιαχτεί;

Στα smartphone, η οθόνη είναι το σημαντικότερο εξάρτημα. Αν πάθει κάτι, πρακτικά αχρηστεύεται ολόκληρο το κινητό. Η ζημιά μπορεί να οφείλεται σε ένα ατύχημα (π.χ. πτώση) ή σε δυσλειτουργία της οθόνης λόγω υγρασίας ή απλώς λόγω παλαιότητας.

Η επισκευή οθόνης κινητού συνήθως περιλαμβάνει την αντικατάστασή της, όμως το κόστος εξαρτάται από τη ζημιά που έχει γίνει. Ας δούμε παρακάτω ποιες είναι οι πιθανές ζημιές και πώς μπορούν να επισκευαστούν.

Τι ζημιά έχει γίνει;

  • Ζημιά στο γυαλί: Οι οθόνες έχουν πολλά στρώματα από γυαλί με διάφορες λειτουργίες μεταξύ κάθε στρώματος. Το πάνω στρώμα είναι μια γυάλινη ασπίδα, που προστατεύει τα εξαρτήματα από κάτω. Αν η οθόνη είναι ραγισμένη, αλλά η εικόνα από κάτω είναι ακόμα ενεργή, πιθανότατα έχετε σπάσει μόνο το πάνω επίπεδο. Το τηλέφωνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί, οπότε το πρόβλημα είναι απλώς αισθητικό. Επίσης, χρειάζεται προσοχή για τραυματισμούς από το σπασμένο γυαλί.
  • Ζημιά στην LCD: LCD σημαίνει οθόνη υγρών κρυστάλλων και αποτελεί την ηλεκτρονική διεπαφή με την οθόνη και τα προγράμματα. Εάν η οθόνη LCD σταματήσει να λειτουργεί, δεν θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κινητό σας, γιατί είτε σε όλη την οθόνη είτε σε ορισμένα σημεία δεν θα υπάρχει απόκριση.
  • Ζημιά σε εξάρτημα: Αν υπάρχει ζημιά σε κάποιο εξάρτημα, ένα τμήμα της οθόνης δεν θα λειτουργεί ή θα μπορείτε να δείτε τα πάντα καθαρά, αλλά δεν θα μπορείτε να αλληλεπιδράσετε με το τηλέφωνο. Συνήθως, αυτός ο τύπος προβλήματος είναι δύσκολο και δαπανηρό να διαγνωστεί σωστά και να επιδιορθωθεί, επειδή η ζημιά μπορεί να είναι σε οποιοδήποτε ανταλλακτικό.

Σπασμένο κινητό Samsung στο χέρι επάνω από το έδαφος

Παραδείγματα προβλημάτων στην οθόνη

Ας δούμε μερικά παραδείγματα των προβλημάτων που μπορούν να εμφανιστούν στην οθόνη του κινητού.

  • Εσωτερικά ραγίσματα: Σε αυτή την περίπτωση, εμφανίζονται ραγίσματα στην οθόνη που όμως δεν είναι επιφανειακά, αλλά μοιάζουν σαν κάποιος να έχει ρίξει υγρό μέσα στην οθόνη. Αυτό συνήθως συμβαίνει αν πατήσατε πολύ έντονα και επιθετικά την οθόνη. Αυτός ο τύπος ζημιάς οφείλεται σε σπασμένη οθόνη LCD και όχι μόνο στην επιφανειακή γυάλινη επιφάνεια. Για να επιλύσετε το πρόβλημα, θα πρέπει να βάλετε μια ολοκαίνουργια οθόνη.
  • Σπασμένες γωνίες: Λόγω πτώσης, ένα μικρό σημείο στη γωνία της οθόνης έχει σπάσει. Η οθόνη δουλεύει πάντως κανονικά. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το γυαλί ή απλά να βάλετε ένα προστατευτικό οθόνης, ώστε να μην τραυματιστείτε από το γυαλί και να μην εισχωρήσει υγρασία στο κινητό.
  • Μικρές μαύρες κουκκίδες: Στο κάτω μέρος της οθόνης παρατηρούνται μικρές μαύρες κουκκίδες. Πρόκειται για βλάβη στην LCD, η οποία όμως ακόμα δεν είναι εκτεταμένη, οπότε το κινητό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σωστά για λίγο καιρό ακόμη.
  • Γραμμές στην οθόνη: Οι γραμμές στην οθόνη υποδηλώνουν ότι αυτή έχει αρχίσει να… γερνάει. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που βλέπουμε συχνά στα Samsung και απαιτεί αντικατάσταση της οθόνης.
  • Μη απόκριση οθόνης: Αν η οθόνη δεν παρουσιάζει καμία εμφανή δυσλειτουργία, αλλά δεν αποκρίνεται καλά, τότε είναι πιθανό να έχει βλάβη κάποιο εξάρτημα, δηλαδή η ζημιά να ανήκει στην τρίτη κατηγορία, η οποία είναι η δυσκολότερη να επιδιορθωθεί.

Σπασμέη οθόνη smartphone από κοντά, με δύο εργαλεία δίπλα

Για οποιαδήποτε βλάβη στη συσκευής σας, μπορείτε να απευθυνθείτε στους ειδικούς της TechPassion Service.