Τεχνολογία

Πώς λειτουργούν τα πυροτεχνήματα;

Τα λατρεύουμε από παιδιά, αλλά και ως ενήλικες δε γίνεται να μην ενθουσιαστούμε με τον υπέροχο κρότο τους και τα χρώματα, με τα οποία γεμίζουν τον ουρανό. Τα πυροτεχνήματα είναι από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά στοιχεία σε μια εκδήλωση, μια συναυλία, ένα πάρτι ή έναν γάμο.

Έχετε, όμως, πότε αναρωτηθεί πώς λειτουργούν τα πυροτεχνήματα; Η έκρηξη και τα εκπληκτικά χρώματά τους είναι ένας απίθανος συνδυασμός χημείας και φυσικής που καταφέρνει με κάτι τόσο μικρό, εύκολο και φθηνό να δημιουργήσει ένα υπερθέαμα. Βέβαια, σε εμάς φαίνεται εύκολο. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για έναν πολύπλοκο συνδυασμό. Αυτή η εύθραυστη ισορροπία είναι και ο λόγος που τα πυροτεχνήματα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο από όποιους έχουν γνώσεις για αυτό.

Για να δούμε, λοιπόν, παρακάτω πώς ακριβώς δουλεύουν τα πυροτεχνήματα και καταφέρνουν να μας μαγεύουν.

Πυροτεχνήματα μετά από έκρηξη

Έκρηξη

Τα πυροτεχνήματα φτιάχτηκαν αρχικά στην Κίνα πριν από περισσότερα από 1.000 χρόνια και από την πρώτη στιγμή οι Κινέζοι είχαν καταλάβει ότι για κάτι τόσο θεαματικό απαιτείται μία έκρηξη. Και τι χρειαζόμαστε για μια έκρηξη; Μα φυσικά πυρίτιδα!

Το νιτρικό κάλιο είναι το κύριο στοιχείο της πυρίτιδας που προωθεί τα πυροτεχνήματα στον ουρανό. Χρησιμοποιείται ένα φυτίλι, στο οποίο ανάβει η φωτιά, η οποία στη συνέχεια αναφλέγει και στέλνει το πυροτέχνημα στα σύννεφα. Μόλις το πυροτέχνημα είναι στον αέρα, η πυρίτιδα που έχει στο εσωτερικό του προκαλεί επιπλέον έκρηξη που το ωθεί να σκάσει με έναν εντυπωσιακό ήχο.

Μεταλλικό Άλας

Χρώμα και λάμψη

Τα χρώματα στα πυροτεχνήματα δημιουργούνται από την καύση μεταλλικών αλάτων, τα οποία προστίθενται σε μικρές ποσότητες μέσα στο πυροτέχνημα. Γνωρίζατε, για παράδειγμα, ότι η καύση χλωριούχου νατρίου, δηλαδή αλατιού, παράγει κίτρινη φλόγα;

Η καύση διαφορετικών τύπων μεταλλικών αλάτων δημιουργεί φλόγα σε διαφορετικά χρώματα. Το ασημί, για παράδειγμα, δημιουργείται από μίγμα αργίλου, μαγνησίου και τιτανίου, ενώ το πορτοκαλί από ασβέστιο. Το κόκκινο δημιουργείται από την καύση λιθίου, ενώ το μωβ από στρόντιο και χαλκό.

Εκτός, όμως, από τα χρώματα, στα πυροτεχνήματα λατρεύουμε και την εκτυφλωτική τους λάμψη. Αυτή δημιουργείται από την καύση μικρής ποσότητας διάφορων στοιχείων, όπως σιδήρου ή χάλυβα.

Κόκκινα & Μπλέ Πυροτεχνήματα

Σχέδια

Πώς, όμως, δημιουργούνται τα διάφορα σχέδια που βλέπουμε στον ουρανό, όταν σκάει ένα πυροτέχνημα; Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσα διαφορετικά μοτίβα;

Όταν το πυροτέχνημα φτάσει στον ουρανό με την ανάφλεξη της πυρίτιδας, τα αστέρια του πυροτεχνήματος προωθούνται προς τα έξω και ανάλογα με τα μεταλλικά άλατα που έχουν αποκτούν και το αντίστοιχο χρώμα. Τα μοτίβα φτιάχνονται με τα διάφορα τμήματα του πυροτεχνήματος. Έτσι, κάθε τμήμα εκρήγνυται σε διαφορετικό χρονικό σημείο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τα διάφορα σχέδια.

Ανάλογα με το σχήμα αυτών των τμημάτων γύρω από το κεντρικό σημείο του πυροτεχνήματος (π.χ. κύκλος), δημιουργούνται και διαφορετικά σχέδια στον ουρανό.

Στο κατάστημα Fireworks.gr, θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από όλων των ειδών πυροτεχνήματα.