Νέα

Συμπλήρωση μηχανογραφικού 2021: Πώς μπορεί να σε βοηθήσει η συμβουλευτική με επαγγελματία

Η συμπλήρωση μηχανογραφικού για το 2021 είναι το απόλυτο θέμα συζήτησης σε όλους τους μαθητές αυτό το διάστημα και όχι άδικα, αφού πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική επιλογή που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Υπάρχουν πολλές συμβουλές που θα ακούσεις για το πώς να συμπληρώσεις σωστά το μηχανογραφικό. Οπωσδήποτε θα έχεις ακούσει ότι πρέπει να συνυπολογίσεις τις προσωπικές σου προτιμήσεις, την οικονομική δυνατότητα της οικογένειάς σου για σπουδές εκτός του τόπου κατοικίας σου αλλά και τις προοπτικές της σχολής. 

Τι σημαίνουν, όμως, όλα αυτά στην πράξη; Σε έναν νέο 18 χρονών που μόλις έχει τελειώσει το σχολείο, οι συμβουλές αυτές είναι άκρως θεωρητικές και δεν τον βοηθούν ουσιαστικά να κάνει σωστές επιλογές στην συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Εδώ είναι που μπορεί να σε βοηθήσει ένα ραντεβού συμβουλευτικής με επαγγελματία.

Πρόκειται συνήθως για ένα δίωρο ραντεβού, στο οποίο ένας επαγγελματίας σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού που διαθέτει εμπειρία στις σχολές και τις ευκαιρίες που παρέχουν σε ενημερώνει για τις προοπτικές σου.

μηχανογραφικο 2021 συμπλήρωση

Συνοπτικά, οι πληροφορίες που θα λάβεις από μια τέτοια συνάντηση είναι οι ακόλουθες:

  • Ανάλυση σχολών: Είναι πολύ δύσκολο για έναν μαθητή να καταλάβει από τον τίτλο μιας σχολής ή ακόμα και το πρόγραμμα σπουδών της τι ακριβώς θα μάθει. Ο σύμβουλος μπορεί να σου εξηγήσει με απλά λόγια, με βάση το επιστημονικό πεδίο και τις προτιμήσεις σου, ποιο είναι το πεδίο μιας σχολής. Ποια μαθήματα θα κάνεις, πόσο δύσκολη είναι και κυρίως με τι μπορείς να ασχοληθείς στη συνέχεια. 
  • Μεταπτυχιακές δυνατότητες: Μπορεί να σου φαίνεται μακρινό σενάριο, όμως αυτό είναι που έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Μπορεί μια σχολή να μη θεωρείται top αυτή τη στιγμή, όμως να σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις μετά ένα καλό μεταπτυχιακό. Ή να μπορείς με κάποια εξειδικευμένα σεμινάρια να επικεντρωθείς σε έναν τομέα και να βρεις μια καλή θέση εργασίας.
  • Διεπιστημονικότητα: Αποτελεί βασικό κριτήριο για νέους που δεν είναι σίγουροι για το τι ακριβώς θέλουν να σπουδάσουν. Η πιο ασφαλής, λοιπόν, λύση είναι να επιλέξουν κάποια σχολή που έχει διεπιστημονικό χαρακτήρα, δηλαδή καταπιάνεται με διάφορα αντικείμενα. Έτσι, στη συνέχεια υπάρχει η δυνατότητα με ένα μεταπτυχιακό να εξειδικευθεί ο νέος σε κάτι που του αρέσει πολύ και τον εκφράζει.
  • Κρυφές ευκαιρίες: Οι σχολές σε κάθε επιστημονικό πεδίο είναι πάρα πολλές. Όμως, οι περισσότεροι προσέχουν τις γνωστές σχολές και αυτές με τα πολλά μόρια εισαγωγής. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι πολλές σχολές με τεράστιες διαφορές μεταξύ τους ως προς τα μόρια προσφέρουν τις ίδιες επαγγελματικές ευκαιρίες (π.χ. τμήμα Φιλοσοφίας και τμήμα Φιλολογίας που οδηγούν στην καριέρα του φιλόλογου). Αυτό αυτονόητα δεν είναι κάτι που μπορείς να βρεις μόνος σου. Χρειάζεσαι καθοδήγηση κάποιου έμπειρου συμβούλου που θα σου δείξει κρυφές ευκαιρίες που μπορεί να σου αλλάξουν τη ζωή.