Τεχνολογία

Επισκευή βρεγμένου κινητού: Πώς μπορείτε να την κάνετε μόνοι σας

Αν πέσει νερό πάνω στο κινητό σας και αυτό δεν προστατεύεται με κάποια αδιάβροχη θήκη, τότε η υγρασία θα περάσει στο εσωτερικό του. Κάτι πολύ επικίνδυνο για τη λειτουργία του κινητού δηλαδή. Ευτυχώς, αν δράσετε γρήγορα, υπάρχουν ελπίδες για επισκευή βρεγμένου κινητού.

Κάποια πράγματα μπορείτε να τα κάνετε μόνοι σας τις πρώτες κρίσιμες ώρες και έχουν σημαντική πιθανότητα να πετύχουν. Ας τα δούμε παρακάτω καθώς και το τι μπορείτε να κάνετε αν δεν πετύχουν.

Τι να μην κάνετε

  • Μην ενεργοποιήσετε το κινητό. Το υγρό μπορεί να καταλήξει στις ηλεκτρικές συνδέσεις και να κάνει μεγαλύτερη ζημιά.
  • Μην πατάτε κανένα πλήκτρο. Μπορεί να βοηθήσει το νερό να διεισδύσει περαιτέρω στο κινητό.
  • Μην το κουνάτε ή το χτυπάτε. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει την περαιτέρω ζημιά λόγω της υγρασίας.
  • Μην το στεγνώνετε με πιστολάκι. Η έντονη θερμότητα θα βλάψει τις συνδέσεις του και θα το καταστρέψει.
Κινητό Huawei με σταγόνες νερού επάνω σε πράσινη επιφάνεια

Κινητό Huawei / Omid Armin, Unsplash.com

Τι να κάνετε βήμα βήμα

  1. Απενεργοποιήστε το τηλέφωνο.
  2. Αφαιρέστε οποιοδήποτε περίβλημα, την κάρτα SIM και, αν είναι δυνατόν, την μπαταρία. Αυτό θα βοηθήσει το εσωτερικό του να στεγνώσει ταχύτερα.
  3. Χρησιμοποιήστε ένα πανί για να απορροφήσετε οποιοδήποτε ορατό νερό. Μην τρίβετε το κινητό, αλλά ταμπονάρετέ το, για να μην εξαπλωθεί η υγρασία.
  4. Απορροφήστε με την ηλεκτρική σκούπα τυχόν υγρασία που βρίσκεται σε δυσπρόσιτα σημεία.
  5. Τοποθετήστε το τηλέφωνο σε ένα δοχείο γεμάτο ωμό ρύζι και αφήστε το εκεί για τουλάχιστον 48 ώρες. Το κινητό θα πρέπει να είναι πλήρως καλυμμένο. Το ωμό ρύζι απορροφάει την υγρασία σε σημαντικό βαθμό.
  6. Όταν περάσουν οι 48 ώρες, προσπαθήστε να ανοίξετε το κινητό. Αν δεν ανοίγει, φορτίστε το πρώτα, γιατί μπορεί απλά να μην έχει μπαταρία. Αν δεν ανοίγει, τότε θα χρειαστείτε επαγγελματική βοήθεια.
  7. Εάν ενεργοποιηθεί, δοκιμάστε όλα τα χαρακτηριστικά του, όπως τα ηχεία, την οθόνη αφής και την κάμερα, για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν. Δυστυχώς, ακόμα και αν φτάσετε σε αυτό το στάδιο, κανείς δε μπορεί να σας εγγυηθεί ότι όλα θα πάνε καλά. Υπάρχει η πιθανότητα η υγρασία να διαβρώσει λίγο λίγο το εσωτερικό του κινητού και τελικά να εμφανίσει κάποια βλάβη σε λίγες μέρες. Γι’ αυτό, καλό είναι τώρα που λειτουργεί να λάβετε αντίγραφο ασφαλείας.

Είτε δουλέψει τελικά η συσκευή είτε όχι, σας προτείνουμε να απευθυνθείτε σε κάποιον εξειδικευμένο τεχνικό για την επισκευή του βρεγμένου κινητού. Είναι σημαντικό αυτός να ανοίξει το τηλέφωνο, να το επιθεωρήσει προσεκτικά και να αφαιρέσει την υγρασία με ειδικό εξοπλισμό, ώστε να αποφευχθεί κάποια περαιτέρω ζημιά και η διάβρωση που είναι δυστυχώς πολύ πιθανή, αν η υγρασία δεν απομακρυνθεί εντελώς.

Διαβάστε επίσης: Επισκευή βρεγμένου κινητού: Γιατί αποτυγχάνει συχνά & τι μπορείτε να κάνετε